Az Idős kor nem játék - Haladni kell a korral!

Az Idős kor nem játék - Haladni kell a korral!

Írta: Spártai Vitamin - szerda, 2016, március 2 - 15:17

Az Idős kor nem játék - Haladni kell a korral!

Felkészülni, vigyázz és figyelj!  Az idő előrehaladtával ezen „rajtfelhívás” az egészségmegőrzés három kulcsszava: tényleg úgy hangzik, mintha valaki felállna a startvonalra. Tulajdonképpen fel is áll mindenki, hiszen az idő múlásával változnak az emberek biológiai igényei.

A mai, modern tudomány jelenlegi állása szerint minden adott, hogy egészséges életet éljünk. Nincs más dolgunk, mint felkészülni arra, hogy szervezetünk megfelelő arányban kapja a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, mert a hiány az később visszafordíthatatlan, és nehezen leküzdhető egészségügyi tünetekhez vezethet.

Ahogy öregszünk, a kor előrehaladtával (kb. 40-50 éves kortól) az anyagcsere folyamatok változása az egyik fontos átalakulás az emberi szervezetben. Ebben a korban többnyire felszalad egy néhány kiló, ami a keringési rendszer működésére van rossz hatással. Nem nehéz átgondolni, hogy a felszaladó kilók a nehezebb ételek és a kevesebb mozgás miatt van. Az erekben a vér összetétele megváltozik és elkezd olyan anyagokat is szállítani, amelyekből túl sok lesz, vagy túl kevés. Ez az egész szervezetre kihat. Fontos tehát, hogy a harmonikus működéshez minden tápanyag, vitamin, ásványi só megfelelő mennyiségben meglegyen – semmi ne legyen „túl”, illetve ne legyen semmi se kevés.

A keringés, azaz a szív és érrendszer érdemli talán a legnagyobb figyelmet. A vér szállítja a szervezetbe bevitt cukrokat, zsírokat, vitaminokat. És itt ütközik ki először minden hiány illetve többlet. Az érfalak rugalmasságának csökkenését kihasználják azok az anyagok, amelyek alkalmasak torlódni, sűrűsödni végül lerakódni.

Az idősebb korosztálynál jellemző lehet az immunrendszer védekező képességének csökkenése. Néha egy egyszerűnek ígérkező meghűlés, a tapasztalatok szerint képes megmakacsolni magát, és elhúzódva influenzává hatalmasodik el a szervezeten. Az influenza szövődménye egy tüdőgyulladásban csúcsosodhat ki, mindez azért, mert a védekező rendszer – tehát az immunrendszer – nem kapja meg a működéséhez szükséges tápanyagokat.

A betegségeket követő időszakok, a felépülés is nehezebben megy, ha a szervezetünk nem kapja meg a megfelelő figyelmet. A legyengülés számos krízis okozója lehet. Amikor betegek, gyengék vagyunk, kevesebbet akarunk mozogni, azonban emiatt az anyagcserénk lelassul, és ez kihathat a szövetekre és a csontozatra is. A szövetek gyengülése – bőr, izomzat – teljesítménycsökkenést okoz, ami nehezíti a bőrfelületen esett sérülések gyógyulását.

A csontok és a hozzá szorosan kapcsolódó porcok karbantartása elengedhetetlen 50 éves kor fölött, hiszen elég egy rossz mozdulat, egy apró esés és a meggyengült csontok azonnal repedhetnek, vagy akár el is törhetnek.

A fenti tünetek megelőzhetőek. A rendszeres és gondos tápanyag és vitaminbevitel segít abban, hogy idősebb korban is egészségesek lehessünk. Csak fel kell készülni, vigyázni és figyelni kell!