Még valami, amit nem tudtál a vitaminokról!

Még valami, amit nem tudtál a vitaminokról!

Írta: Dr. Váczi Péter mikrokeringés-specialista - csütörtök, 2017, március 16 - 16:07

Még valami, amit nem tudtál a vitaminokról!

Miért fordulhat elő, hogy elkezdesz szedni egy vitaminkészítményt, nagyon bejön, ajánlod a barátodnak, neki pedig nem – vagy éppen fordítva? Mi lehet ennek az oka?

Pedig a termék ugyanaz.

A kutya legtöbbször a mikrokeringés háza táján van elásva.

Talán nem tőlünk hallod először, hogy ha az összes véreret – a legvastagabbaktól a legvékonyabb kapillárisokig – egy sorba rendeznénk, akkor az így nyert virtuális csővezetékkel háromszor körbetekerhetnénk a Földet az Egyenlítő mentén!

Egészen a kilencvenes évek végéig az orvostudomány is értetlenül állt egy jelenség előtt: hogyan lehetséges az, hogy az öklömnyi szív képes átpumpálni a vért ezen az iszonyatosan hosszú és szerteágazó csőhálózaton? Ehhez ugyanis elméletileg emeletesház nagyságú kompresszor lenne szükséges.

 

A titokzatos vazomóció, avagy szervezetünk megdöbbentő megoldása!

Az ún. intravitális mikroszkóp megjelenésével végre kibújt a szög a zsákból. Ezzel a berendezéssel az élő szövet vizsgálható több centiméter mélyen mindenféle vágás, beavatkozás nélkül. Kiderült, hogy bizonyos mikroerek falában percenként háromszor végigfut egy hullámmozgás. Ez, mint egy automata pumpamechanizmus tolja előre a vért a szervekbe. és szívja onnan ki a vénás oldalon. Amennyiben a mikroerek ezen saját pumpamechanizmusa nem lenne, lehetetlen lenne az ún. szöveti perfúzió, a szervek vérkeringése nem működhetne. A jelenséget elnevezték spontán vazomóciónak.

A spontán vazomóció a barátunk, féltve őrzött szövetségesünk, mert rajtra múlik minden, ami a szervezet szállítmányozási logisztikájával kapcsolatos. Egészséges fiatal egyénekben percenként három hullámban pumpálja tovább a vért a kapilláris-hálózatba. A rossz hír az, hogy az életkor előrehaladtával és bizonyos kórállapotokban ez frekvenciája csökken, aminek az eredménye lehet a fokozatosan elégtelenné váló szöveti keringés.

 

Mi történik, ha elégtelen a szöveti keringés?

A csökkent szöveti keringés érhető tetten szinte az összes krónikus betegség okozójaként. A csökkent szöveti véráramlás nemcsak az idült betegségeknek ágyaz meg, hanem elsősorban felelős az öregedési folyamat felgyorsulásáért és az immunrendszer hatékonyságának csökkenéséért. Nem nehéz ráébredni, hogy mit is jelent mindez mindannyiunk számára.

A csökkent szöveti véráramlás miatt a sejtek oxigénellátottsága zavart szenved, melynek következtében a sejtek energiatermelő képessége csökken. Az eredmény: kimerültség, fáradékonyság, hanyatló szellemi és fizikai teljesítőképesség.

A csökkent szöveti perfúzió következtében a szervek tápanyagellátottsága elégtelenné válik. Az eredmény: sejtszintű éhezés, a javító-mechanizmusok sérülése, genetikai és funkcionális károsodások, felgyorsult öregedés.

És, ha mindez még nem lenne elég, a „szállítmányozás túloldalán” a csökkent keringés salakanyag-pangás okoz! Az eredmény: sejtszintű mérgezés, sejtfunkciók sérülése, krónikus betegségek kialakulása.

 

Hogyan kapcsolódik mindez a vitaminokhoz?

A válasz egyszerű!

Nem elég csupán bevinni a szervezetbe a vitaminokat, tápanyagokat, ez csak az első lépés. A vitaminoknak fel is kell szívódniuk és mindezek után eljutniuk szöveti szinten a célsejtekig. Amennyiben elégtelen a felszívódás vagy éppen a mikrocirkuláció, akkor a vitaminok képtelenek eljutni rendeltetési helyükre és kifejteni hatásaikat. Ha gyenge a mikrokeringés, akkor gyenge lesz a vitaminok biohasznosulása is. Ezért fordulhat elő az, hogy ugyanaz a vitaminkészítmény az egyik embernek ütősen beválik, a másiknak kevésbé.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a szedett vitaminkészítmény nem váltja be a hozzá fűzött reményeidet, még véletlenül se hagyd abba a szedését, hisz ha jól választottál terméket, és dózist, hatóanyag mennyiséget, akkor a hibát máshol kell keresned!

Ehelyett érdemes elgondolkozni az életviteleden és azon, hogyan befolyásolhatja a mikrokeringésedet. Dohányzol? Sportolsz? Iszol elegendő vizet? Vess számot ezekkel a kérdésekkel is, mert alapvetően befolyásolhatják az elfogyasztott vitaminok biohasznosulását!

De javíthatja a mikrokeringést pl. a szauna, tangentor-kezelés, masszázs, fürdőterápiák és a krioterápia is.

A jó hírem az, hogy létezik egy luxuskategóriás technológia, amellyel hetek alatt látványosan, akár házilag rendbe lehet tenni a mikrokeringést. E technológia alkalmazásával nemcsak a vitaminok biohasznosulása maximalizálható, hanem szinte minden tekintetben felturbózhatod vele az egészségedet, hangulatodat és erőnlétedet.

 

Dr. Váczi Péter

mikrokeringés-specialista