Mi a különbség a multivitaminok és a szupervitamin között?

Mi a különbség a multivitaminok és a szupervitamin között?

Írta: Spártai Vitamin - csütörtök, 2014, november 20 - 15:25

Fontos, hogy mindenképpen biztosítsd magadnak a létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat

A 20. századi tudósoknak köszönhetően azt már tudjuk, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek az életünkhöz.
A vitaminok mindegyike más és más feladatot lát el a szervezetünkben, és ezek a feladatok bonyolultak és összetettek.

Te is érdeklődve figyeled az egészséges táplálkozással kapcsolatos kutatásokat?

Rengeteg vita folyik arról, hogy mennyi vitaminra van szükségünk naponta. A hivatalos ajánlások a vitaminok felfedezése óta folyamatosan változnak. Kezdetben azt a mennyiséget ajánlották, ami éppen csak elégséges a hiány-betegségek elkerüléséhez. Érdekes, hogy több ajánlásban a mai napig ezek a mennyiségek szerepelnek. A táplálkozáskutatók azonban általában ezeknél nagyobb dózisokat javasolnak, ajánlásaik ugyanis a szervezet optimális működését célozzák meg.

Hogy juthatsz hozzá a napi vitaminszükségletedhez?

Ha egészséges vagy, kiegyensúlyozottan, stresszmentesen élsz és változatosan táplálkozol, akkor sem egyszerű hozzájutni a számodra szükséges vitaminmennyiséghez.
A vitaminok természetes formában ugyan megtalálhatók az ételeinkben, de sajnos nem elegendő mennyiségben, illetve a feldolgozás után jelentős részük elvész. Ha vitamindús étrendet szeretnél fogyasztani, akkor érdemes figyelni rá, hogy a vízben oldódó vitaminok általában nehezebben bírják a hőkezelést, míg a zsírban oldódóknak semmi bajuk nem lesz tőle.
Érdemes minél több gyümölcsöt és zöldséget nyersen elfogyasztani.

Sokan felteszik a kérdést: kell nekünk a multivitamin?

Van, aki szerint semmi sem bizonyítja, hogy a multivitaminok javítanának az egészségünkön.
Az ellenzők mindig azt hangsúlyozzák, hogy az egészséges, változatos étkezéssel, a sokféle zöldség, gyümölcs és fehérje fogyasztásával minden szükséges vitamint megkap a szervezetünk. Ez csak elméletben igaz, ugyanis szakértők szerint egy jó minőségű multivitamin készítményben található vitamin és ásványi anyag mennyiség eléréséhez naponta több tíz kilogrammnyi zöldséget, gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk. Csakhogy a legtöbben nem étkezünk egészségesen.

Ha pedig a táplálékból felvett vitaminok nem tudják fedezni a napi vitaminszükségletedet, akkor kiegészítésre van szükséged. Bizonyára Te is tudod, hogy a vitaminok felszívódása úgy a leghatékonyabb, ha azokat az egymáshoz viszonyított, megfelelő arányban viszed be a szervezetedbe. Nem érdemes egyes vitaminokat külön szedni, mert a túladagolásuk más vitaminok hiányát is előidézheti.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a multivitaminok szedése nem váltja ki a változatos, egészséges étrendet. A rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztás rendkívül fontos, főként a bennük lévő rostok miatt.

Szinte mindenből van szuper és szuperebb

A vitaminpótlás szükséges az egészség megőrzéséhez. Ezzel egyetértesz? A jelenleg piacon lévő vitamin készítmények jelentős részének a hordozóanyaga azonban ártalmas adalékokat tartalmazó tabletta vagy – szintén egészségtelen – szintetikus, vagyis műanyag kapszula.

Amikor a téli vitaminpótlásodról gondoskodsz, akkor igyekezz olyan szupervitamint választani, ami természetes anyagokat tartalmaz.

Tudj meg többet a spártai vitaminokról, és ismerd meg mások véleményét is!