Mozgalom a közös sportolásért!

Mozgalom a közös sportolásért!

Írta: Spártai Vitamin - hétfő, 2016, április 4 - 10:40

Mozgalom a közös sportolásért!

Rohanás, sietség, kimerültség és idegeskedés. Ezek a negatív kifejezések a legtöbb ember számára mindennapos „rutinfeladatok”. A sport minden negatívumra hatékony ellenszer. Egyrészt, mert a mozgással a testen elért eredmények semmihez nem hasonlítható módon növelik az önbizalmat, másrészt összeköttetést teremt az emberek között.

Az „Örökké 21” mozgalom is az említett elvek mentén gondolkozik. A sporttal, a sport segítségével szeretné a családi kapcsolatokat erősíteni, hogy azok tartósak, fittek és egészségesek legyenek. Elmas Hasan 20 éve él Magyarországon, és az ókori Mezopotámia területéről, egy Kurd nemzetiségű családból származtatja magát, és feleségével, Vikivel álmodták meg tenni akarásuk védjegyét.

Spártai Vitamin: Miért indítottátok el az Örökké 21 mozgalmat?

Elmas Hasan: Azt tapasztalom, hogy az emberek a családon belül még nem ismerték fel a sport összekovácsoló, és összetartó erejét. Én és a feleségem, Viki rendszeresen együtt sportolunk, így sokkal több időt tudunk egymásra szánni, és több mindent tudunk megbeszélni, mint mások. Az edzőteremben, a medencében úszás közben, vagy éppen futva nem csörög a telefon és egy szűkebb világban találja magát az ember. Legalábbis mi ezt éljük meg. Ez adta az ötletet, ha nekünk működik, akkor ez biztosan másoknál is működik. Tehát aki párban van, az sportoljon!

Spártai Vitamin: Tényleg nem jellemző párokat látni az edzőteremben! Mégis mit ad nektek az, hogy mindketten sportemberek vagytok?

Elmas Hasan: Ha az ember sportol, és azt komolyan veszi, akkor az kihat az életének minden területére. Akik sportolnak nem annyira ingerlékenyek, nem idegeskednek, jobban tűrik a stresszt, jobban alszanak, és jobban öregszenek – mert nem öregszenek olyan gyorsan. Sokkal kitartóbbak, fegyelmezettebbek azok, akiknek a sporttal céljuk van. Célnak elég annyi, hogy a saját maguk egészségét biztosítsák. Mi, amikor együtt sportolunk, folyamatosan motiváljuk egymást a nagyobb teljesítmény elérése érdekében. Egymást segítjük, egymást bíztatjuk - ezért van az, hogy a sportsikereink is közösek. Duplán jó érzés együtt elérni egy eredményt.

Spártai Vitamin: Mit ad a családnak a közös sport?

Elmas Hasan: Ha a sport valami olyan dolog, ami „kilóg” egy kapcsolat, egy család életéből, és nem a működésének része, akkor nincs közösségük. És ha nincsenek kapcsolódási pontok, mint a sport, akkor a legfontosabbak, azaz a feleség, a férj, a szűk család, a gyerekek inkább eltávolodnak egymástól, hiszen különbségként élik meg azt, hogy én mozgok, de ő meg nem mozog semmit. A testi, erőnléti különbségek komoly frusztrációk forrásai lehetnek a kapcsolaton belül. Ennek elkerülésében is szeretnénk segíteni.

Spártai Vitamin: Tehát még akár a párkapcsolatokat is rendbe hozhatja a közös sportolás?

Elmas Hasan: Persze! Egy barátunk kapcsolata válságba került. Bár nem sportoltak előtte rendszeresen – de hát ugye soha sem késő elkezdeni, ez nagyon fontos –, lejöttek, és a közös cél, az együttlét, a motivált környezet, a sport mentalitás rendbe hozta a kapcsolatukat. Az Örökké 21 mozgalom tehát nem csak a sportról szól, hanem a sport mellett az emberi kapcsolatokról, a családról is.

Spártai Vitamin: Mire jó ezen a ponton a Spártai Vitamin?

Elmas Hasan: Segít regenerálódni, segíti a közös pihenést. Ez a legfontosabb! Tehát egy közös edzés után a táplálkozás is közössé válik. A figyelem nem oszlik meg, és nem felejtődik el a vitaminok és ásványi anyagok pótlása. Ez azért fontos, mert a hétköznapokra is kihat, ha csak az edzésen hozza valaki a maximumot, és a nap többi részére nem figyel oda. Ha kiszárad a bőrünk, esetleg töredezett lesz a hajunk, az a vitamin és ásványi anyagok hiányát jelzi. Többek között ezek mind-mind megelőzhetőek a Spártai Vitaminokkal!

Spártai Vitamin: Milyen célt tűzött ki az Örökké 21 mozgalom?

Elmas Hasan: Minél több családot szeretnénk összekovácsolni a sport által, illetve a párkapcsolatok számára is szeretnénk eljuttatni azt az örömöt, hogy az együtt edzés élménye és az ezzel járó egészség és fittség-élmény milyen jó!